maanantai 23. kesäkuuta 2014

ISTP - Mekaanikko


Ti - Sisäänpäinsuuntautunut ajattelu
ISTP:n ensimmäinen funktio on sisäänpäinsuuntautunut ajattelu. Tämä funktio tekee heistä omissa oloissaan viihtyviä ja itsenäisiä henkilöitä. Sisäänpäinkääntynyt ajattelu tarkoittaa myös, että ISTP tarvitsee omaa rauhaa pystyäkseen miettimään asioita. He ovat rationaalisia ja asiakeskeisiä yksilöitä, joiden elämää hallitsevat sisäiset ajattelurakenteet. Heillä on elämässä omat ohjenuoransa, jota he seuraavat mielummin kuin ulkopuolisia lakeja ja sääntöjä. Tämä tekee heistä joskus varsin jääräpäisiä, sillä he eivät useinkaan haluaisi hyväksyä asioita, jotka eivät sovi heidän ajatusmaailmaansa. ISTP:t ovat erittäin asiakeskeisiä ja he saavat pidettyä päänsä kylminä tiukoissakin paikoissa. Heillä on myös loistava mielikuvitus ja usein he keksivätkin omaperäisen toimivia ratkaisuja kaikenlaisiin pulmiin. Tämä näkyy erityisen hyvin kaikenlaisissa kriisitilanteissa, joissa ISTP:llä on erinomainen kyky pitää päänsä kylmänä ja hoitaa pulma puhtaan loogisesti pois päiväjärjestyksestä.

Se - Ulospäinsuuntautunut tosiasiallisuus
Toisena funktiona löytyy ulospäinsuuntautunut tosiasiallisuus. Vahva tosiasiallisuus tekee ISTP:stä ennen kaikkea käytännöllisen, eivätkä he perusta paljoa teoriasta, ellei sillä ole jotain selvää käytännön tarkoitusta. ISTP:t ovat tämän funktion vuoksi myös erittäin sponttaaneita ja he saattavat ottaa tarpeettomia riskejä huvin vuoksi.  He myös kyllästyvät nopeasti, jolloin ajatukset harhailevat mielenkiintoisempiin asioihin. Tämä funktio tekee heistä myös erittäin joustavia ja optimistisia. He ovatkin yleensä valmiina kohtaamaan kaikki haasteet valoisin mielin ilman etukäteen suunnittelua ja saamaan niskalenkin niistä. ISTP:t osaavat myös tarpeen tullen ottaa rennosti eivätkä he stressaa turhista. Heillä on myös erinomainen kyky asettaa asiat tärkeysjärjestykseen ja hoitaa tärkeimmät tehtävät alta pois, jos sellainen tilanne tulee.  ISTP:illä on myös erinomainen huumorintaju, jota he viljelevät rennossa työilmapiirissä mielellään.

Ni - Sisäänpäinsuuntautunut intuitio
Kolmas ja toiseksi heikoin funktio on sisäänpäinsuuntautunut intuitio. Tämän funktion heikkous näkyy siinä, että ISTP:t eivät yleensä pidä teoriapainotteisista asioista ja sen vuoksi heitä näkee harvoin työskentelemässä akateemisemmissa ammateissa. Heillä ei myöskään yleensä ole kovin vahvaa abstraktin ajattelun kykyä. Intuitio saattaa kuitenkin ohjata heitä käytännöllisemmässä työnteossa ja heillä onkin niissä usein tietynlaista "näppituntumaa". ISTP:t näkevät usein säännöt lähinnä suosituksina ja suhtautuvatkin niihin avomielisesti. Jos heidän toimintaansa yrittää rajoittaa säännöillä, he stressaantuvat nopeasti ja alkavat rikkoa niitä. Ystävyyssuhteissaan ISTP:t hakeutuvat useimmiten muiden tosiasiallisten tyyppien pariin, sillä intuitiivisemmat tyypit saavat hänen olonsa epämukavaksi "pähkähulluilla" teoreettisemmilla höpinöillään. He ovat kuitenkin erittäin avomielisiä eivätkä yleensä karsasta ketään, jos heillä vain on joku yhteinen harrastus.

Fe - Ulospäinsuuntautunut tunteellisuus
Neljäs ja heikoin funktio ISTP:llä on ulospäinsuuntautunut tunteellisuus. Ulospäinsuuntautunut tunteellisuus tarkoittaa, että ISTP:n naamasta näkee useimmiten, mitä hän kulloinkin ajattelee. ISTP:tä ei voi pitää emootioden mestarina. Omat ja toisten tunteet ovat heille mysteeri ja he mielummin lakaisevatkin ne maton alle ja keskittyvät logiikkaan. Tämä saattaa loukata tunteellisempia tyyppejä, jotka saattavat nähdä ISTP:n tunteettomana yrmynä. ISTP pitää mielellään omat tunteensa ja ajatukset päänsä sisällä, jonka vuoksi ISTP:stä saattaa saada jopa salaperäisen kuvan muiden miettiessä, mitä heidän päässään liikkuu. Romanttiseen suhteeseen päätyessään toisen osapuolen on ymmärrettävä, että ISTP ei tule kovin helposti muuttamaan tapojaan edes rakkauden vuoksi ja he vastustavat voimakkaasti kaikenlaisia sen suuntaisia yrityksiä. Jos jollain sattuu olemaan ISTP kiikarissa, niin parasta olla sinut tämän seikan kanssa.



VINKKI
Yritä olla avomielisempi ja vähemmän jäärä.


Fiktionaalisia ISTP:itä: Wolverine (X-Men), lähes kaikki Clint Eastwoodin esittämät hahmot, Katniss Everdeen (Nälkäpeli) ja Hound (Game of Thrones)


Lue myös tyypitys Wolverinestä!



ISTP - Historian Virrassa- Miyamoto Musashi


ISTP historian virrassa on mielenkiintoinen tapaus. Periaatteesta heitä saattaa löytyä kaikenlaisista ammateista, sillä ISTP:t ovat tyyppi, jotka seuraavat omaa tietään. Itse näen ISTP:n kuitenkin stereotyyppisimmin ”soturina”. Soturi eroaa sotilaasta siinä mielessä, että ideaalin sotilaan kuuluu seurata käskyjä epäröimättä ja sokeasti. ISTP ja soturit eivät todellakaan tee näin.



Kuvitelkaa esimerkiksi Tuntemattoman Sotilaan Rokkaa. Tämä oli suomalaisen soturin täydellinen arkkityyppi, joka oli äärimmäisen taitava sotimaan, mutta jonka niskakarvat nousivat välittömästi pystyyn, kun joku yritti kontrolloida häntä. ISTP:t toimivat tänä päivänäkin usein samalla periaatteella. He harjoittavat omaa taitoaan ja tekevätkin sitä usein osana jotain organisaatiota tai työpaikkaa, mutta samaan aikaan he pyrkivät säilyttämään itsenäisyytensä.

Historian ISTP:t seuraavat omaa moraaliaan ja kehittävät päänsä sisällä summittaisia ohjenuoria, joita he soveltavat joustavasti tehtävissä tai haasteissa, joita elämä heidän eteensä heittää. Useimmiten he harjoittavat jonkinlaista käytännönläheistä alaa, jossa pääsee konkreettisesti tekemään käsillä jotain.

Miten tämä kaikki sopii Miyamoto Musashiin?
Ensinnäkin hän oli Soturi isolla S:llä. Toiseksi hän oli äärimmäisen itsenäinen henkilö, joka piti kaikkia soturidojojen seuraajia lähinnä lammasmaisina pelleinä, joiden taidot olivat puutteellisia ja jotka seurasivat opetuksiaan sokeasti niiden puutteita huomaamatta.





Kolmanneksi hän kehitti itselleen summittaisia ohjenuoria, joita sovelsi elämänsä aikana soturin tietä kulkiessaan ja kirjoitti vanhoina päivinään näistä ohjeista kirjan nimeltä ”Maa, Vesi, Tuli, Tuuli ja Tyhjyys” tai englanniksi ”Book of Five Rings”. Vielä tänäkin päivänä tuota kirjaa ja sen ohjeita opiskellaan varsinkin Japanissa. Kirjan ohjeet ovat niin yleisluontoisia, että monia niitä voi soveltaa alasta riippumatta. Musashin kirjassa yksinkertaisuus ja suorasanaisuus on voimaa. ISTP:t eivät yleisesti olekaan kuuluja kiertelystä ja kaartelusta, vaan he sanovat asiansa hyvin suoraan välittämättä ”poliittisesta korrektiudesta”. 





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti