maanantai 25. elokuuta 2014

Tyypitysmaratoni #5 - Wolverine - ISTP

Tyypitysmaratonin viidennessä osassa tyypitän erään X-Men sarjan pidetyimmän hahmon ja kovanaaman eli Wolverinen. Pohjimmaltaan leppoisa kaveri, joka tosipaikan tullen pystyy kuitenkin pitämään päänsä kylmänä ja olemaan kova ja varma. Hänen järkensä ei ehkä viillä tarkasti, kuin skalpelli, mutta mihin jotain fiiniä veistä tarvitaan, kun on kirveskin? Ongelmat ratkeavat kyllä suoraviivaisemminkin. Pyrin käyttämään esimerkeissäni elokuvien Wolverineä, vaikka sarjakuvien Wolverine omaakin saman persoonallisuustyypin.

HUOM HUOM! SPOILEREITA X-MEN JA WOLVERINE-ELOKUVISTA


Ti - Sisäänpäinsuuntautunut ajattelu
Tämä funktio tekee Wolverinestä oman tiensä kulkijan, joka luottaa omaan moraaliinsa enemmän, kuin ulkopuolisiin systeemin sääntöihin. Tämä funktio tekee Wolverinestä myös varsin kylmäpäisen tyypin, eikä hänellä mene pupu pöksyyn tiukassakaan paikassa. Kun ensimmäisessä elokuvassa Rogue meinasi kuolla Wolverine ei epäillyt hetkeäkään vaan antoi tämän varastaa hänen voimansa, että paranisi. Wolverine ei myöskään ole taipuvainen turhaan tunteellisuuteen tai armoon vaan tekee lopullisesti selvää jälkeä kaikista mahdollisista uhista, kun siihen tilaisuus tulee. Hän ei esimerkiksi epäröinnyt hetkeäkään lahdatessaan entisiä tovereitaan Wolverine Originssissa, mutta sama kaava on nähtävissä jokaisessa elokuvassa. Kolmannessa X-Menissä Wolverine tappoi kylmäverisesti kouluun tunkeutuneita sotilaita. Wolverine tappoi jopa rakastamansa Jeanin tämän muututtua Pimeäksi Feenikseksi.


Wolverine on erittäin yksityisyyden haluinen ja käskeekin tylysti liian tungettelevia tyyppejä kalppimaan mäkeen. Hän arvostaa logiikkaa ja maalaisjärjellä käsitettäviä asioita, eikä usko mihinkään ennen kuin on käytännössä sen nähnyt.


Se - Ulospäinsuuntautunut tosiasiallisuus
Tämä funktio tekee Wolverinestä ennen kaikkea toiminnan ja käytännön miehen, joka ei yleensä pysähdy miettimään sitä, miten tulisi toimia vaan hän toimii. Tämä käy ilmi varsinkin siinä, miten Wolverine tappelee. Hän käy pelottomasti päälle, kuin verenhimoinen nimikkoeläimensä wolverine eli ahma. Voi olla, että tämän holtittoman tyylin taustalla on hänen mutanttivoimansa, joka mahdollistaa hänen parantumisensa lähes mistä tahansa vammoista äärimmäisen lyhyessä ajassa. Joka tapauksessa se tukee hänen persoonallisuuttaan äärimmäisen hyvin. Käytännön miehenä hän on myös erittäin mieltynyt käytännön miehen ammatteihin. Wolverine Originissa näytettiin, miten hän oli mukana sotimassa kaikissa sodissa, missä Amerikka on ollut mukana. Hän oli sotilaana sisällissodassa, WW1:ssa, WW2:ssa ja sen jälkeen vielä erikoisryhmässä kylmänsodan aikana. Tässä vaiheessa sotiminen alkoi ilmeisesti jo vähän kyllästyttämään ja hän ryhtyi metsuriksi ja löysi jopa vaimon itselleen.


Ni - Sisäänpäinsuuntautunut intuitio
Intuitio ei ole Wolverinen vahimpia funktiota ja tämä näkyy siinä, miten hän pitää kaikenlaista teoriaa täysin turhana. Abstraktit ideat saavat Wolverinen sanomaan "Häh?" ja haukkumaan ideoijaa neropatiksi. Uusimman leffan lopussa ilmenee, että Wolverine on jotenkin hämärästi päätynyt Xavierin pitämän koulun opettajaksi. Siellä hänen aiheensa oli historia. Voisi äkkiseltään kuvitella, että se olisi Wolverinen tapaiselle käytännön miehelle turhan teoreettinen aihe, mutta historia on itse asiassa varsin maalaisjärjellä käsitettävä aine, eikä se vaadi hurjaa abstraktin ajattelun kykyä. Historia sopi Wolverinelle myös sen takia, että hän syntyi ennen sisällissotia ja näin ollen hänellä oli omakohtaista kokemusta erittäin merkittävistä historiallisista tapahtumista.


Fe - Ulospäinsuuntautunut tunteellisuus
Vaikka Wolverine saattaakin äkkiseltään vaikuttaa varsin ilmeettömältä tyypiltä, niin todellisuudessa hänen naamastaan on yleensä välittömästi nähtävissä, mitä hän kulloinkin ajattelee. Hänen ulosantinsa on varsin vivahteikasta, vaikka ulospäinsuuntautunut tunteellisuus onkin hänen heikoin funktionsa. Varsinkin Wolverinen tapellessa tämä näkyy. Tämän funktion heikkous näkyykin ennen kaikkea siinä, kuinka avuton Wolverine on, kun vastaan tulee tapauksia, jossa pitäisi käsitellä tunteita. Varsinkin omien tunteidensa käsittelyssä Wolverine on aivan pihalla ja tämä seikka on aiheuttanut eniten ongelmia hänen elämässään. Myönnettäköön, että Wolverinelle on elämän aikana tapahtunut niin karmeita asioita, että on ihan ymmärrettävää, että ne sattuvat. Wolverine ei kuitenkaan koskaan edes yrittänyt käsitellä niitä. Hän vain pakeni ja vetäytyi kuoreensa. Jeanin tapettuaan hän vetäytyi johonkin metsikkoon erakoksi elelemään ja yritti vain unohtaa kaiken.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti