maanantai 16. kesäkuuta 2014

ISTJ - Varmistaja


Si - Sisäänpäinsuuntautunut tosiasiallisuus
ISTJ:n ensimmäinen funktio on sisäänpäinsuuntautunut tosiasiallisuus ja tämä tekeekin heistä erittäin vakaita yksilöitä. Käytännönläheiset ideat ovat lähellä heidän sydäntään, eivätkä he perusta turhanpäiväisestä teoriasta kovinkaan paljoa. He ovat kärsivällisiä, tarkkoja ja tavoitehakuisia. Järjestys on heille kaikki kaikessa. Voisi sanoa, että tämä on rehdin suomalaisen miehen perustyyppi. "Ku hommia tehdään, niin ne tehdään jämptisti" voisi kuulla hänen sanovan. Tämä tekee heistä erinomaisia työntekijöitä ja voisikin sanoa, että he ovat eräänlainen ihmiskunnan selkäranka! Heidän kädentaitonsa ovat vertaansa vailla ja he usein hallitsevat monia erilaisia asioita, joissa tarvitaan vakaata kättä ja keskittymiskykyä. Heille onkin kunnia-asia hoitaa täsmällisesti ja huolella kaikki heille määrätyt tehtävät. Jos joku laiskuri ei ISTJ:n mielestä suoriudu työstään tarpeeksi hyvin, niin hän yleensä antaa sen näkyä ja usein myös kuulua.

Te - Ulospäinsuuntautunut ajattelu
Toisena funktiona löytyy ulospäinsuuntautunut ajattelu, jonka tehtävänä on tukea tosiasiallisuutta. Tämä funktio tekee heistä erittäin asiakeskeisiä, jonka vuoksi he arvostavat logiikkaa ja näkevät tunteet yleensä vain häiriötekijänä. ISTJ:n ajatus kulkee vakaasti ja loogisesti faktasta toiseen kunnes he ovat ymmärtäneet, miten joku asia tai vempain toimii. He ovatkin erittäin kyvykkäitä kaikissa käytännön asioissa, jotka eivät vaadi paljon tunteiden ymmärtämistä. ISTJ korjaa mielummin aitaa, kuin ratkaisee ihmissuhdemysteerejä. Organisaattoreina he ovat kuitenkin erinomaisia ja pääsevätkin usein johtavaan asemaan. Tällöin heidän on kuitenkin muistettava, että he eivät organisoi robotteja vaan ihmisiä ja se vaatii tunnepuolenkin ymmärtämistä. Muutosjohtajina he eivät ole kovin hyviä, sillä tosiasiallisemmilla ihmisillä johtaminen on turhan jäykkää ja perinteikästä.

Fi - Sisäänpäinsuuntautunut tunteellisuus
Kolmas ja toiseksi heikoin funktio ISTJ:llä on sisäänpäinsuuntautunut tunteellisuus. Koska tunteellisuus on suuntautunut sisäänpäin, heidän naamasta ei usein osaa sanoa, mitä he kulloinkin tuntevat. Tästä syystä ISTJ:t saattavat vaikuttaa ulospäin jopa kylmiltä. He eivät useinkaan ymmärrä omia saati toisten tunteita ja he ovatkin näissä asioissa yleensä aivan pihalla. He ovat kuitenkin erittäin uskollisia oli kyse sitten ystävistä, kumppaneista tai työpaikasta. Tämä uskollisuus saattaa aiheuttaa sen, että he haalivat itselleen liikaa töitä, kunnes lopulta burnout iskee päälle. Jos he eivät yksinkertaisesti enää lopulta jaksa suoriutua haalimistaan tehtävistä, he potevat huonoa omaatuntoa ja syyttävät itseään siitä, että eivät ole "tarpeeksi hyviä". ISTJ:t saattavat ottaa kritiikin hyvin henkilökohtaisesti, jos kritiikin kohteensa on heidän tekemänsä työ. Tämä on erittäin yllättävää siitä syystä, että normaalisti ISTJ:n periaate on, että "Totuus on tärkeämpää kuin hienotunteisuus".

Ne - Ulospäinsuuntautunut intuitio
Heikoimpana funktiona ISTJ:llä on ulospäinsuuntautunut intuitio. Tämä tekee heistä erittäin hitaita omaksumaan uudistuksia tai keksimään niitä itse. ISTJ:t tekevätkin mielummin kaikki asiat periaatteella "Näin se on ennenkin tehty". He noudattavat sääntöjä orjallisesti ja haluaisivat muidenkin tekevän niin. Tämä johtuu siitä, että he eivät kestä minkäänlaista kaaosta ja tuntevat olonsa haavoittuvaisiksi muutoksen keskellä. ISTJ:t eivät tämän vuoksi ole useinkaan intuitiivisempien tyyppien ykkösfaneja ja saattavat pitää heitä jopa "terroristeinä", jotka muutoshalullaan haluavat pilata hyvän järjestyksen. ISTJ:t eivät myöskään arvosta minkäänlaista teoriaa, jolle ei ole käyttöä käytännössä. He eivät kuitenkaan ole niin tyhmiä tai suivaitsemattomia, että he eivät osaisi arvostaa erilaisia tyyppejä ja ymmärtämään heidän vahvuuksiaan. Oli kyse sitten intuitiivisemmista tai tunteellisemmista ihmistyypeistä.


VINKKI
Yritä olla joustavampi muutoksia ja sääntöjä kohtaan.


Fiktionaalisia ISTJ:itä: Darth Vader (Star Wars), Kello (Kaunotar ja Hirviö), Zazu (Leijonakuningas)



ISTJ – Historian Virrassa – Keisari Augustus

If I have played my part well, clap your hands, and dismiss me with applause from the stage


ISTJ:t ovat ennen kaikkea suoraselkäisiä ja järjestystä rakastavia ihmisiä, jotka omalla kylmäpäisellä asiantuntijuudellaan pitävät yhteiskuntien rattaat pyörimässä. Siinä missä ISFJ:tä voidaan luokitella stereotyyppisesti kotiäidiksi, niin ISTJ:tä voi luonnehtia stereotyyppiseksi perheen isäksi. Stereotypia pitää jokseenkin paikkansa siinä mielessä, että suurin osa miehistä kuuluu ISTJ-tyyppiin, mikä onkin varsin hyvä asia, sillä he lisäävät omalla tasaisella olemuksellaan myös yhteiskuntien tasapainoa ilman turhia hötkyilyjä.

ISTJ-tyypit edustavatkin useimmiten historian virrassa nimenomaan järjestystä oli kyseessä sitten käytännön tekeminen tai filosofinen suuntautuneisuus. Esimerkiksi filosofi Thomas Hobbes puolusti filosofiassaan ja teoksessaan Leviathan hierarkioita ja hän piti valistunutta diktaattoria parhaana mahdollisena hallitusmuotona. Hänen mukaansa alamaiset luopuvat vapaudestaan valtiolle saadakseen valtiolta suojelua.

It is not wisdom but Authority that makes a law


Äkkiseltään ajatus saattaa kuulostaa vastenmieliseltä, mutta Hobbes kysyi mikä on vaihtoehtona tälle? Kaaos ja anarkia, jotka ironisesti ovat vielä suurempi uhka yksilöiden vapaudelle kuin alamaisuus valtiolle. Hobbesin filosofiaan vaikutti vahvasti se, että hän näki käytännössä vallankumouksen ja anarkian ajat ja joutui elämään pelossa ja nälässä. ISTJ:t ovat harvoin filosofeja, mutta Hobbes edustaa nimenomaan ISTJ:mäistä järjestyksen filosofiaa ja ettei hän väärässä ollut.

Usein ISTJ:tä parodisoidaan kehityksen jarruna varsinkin fiktion puolella. Kuvitelkaa jäätävää vanhaa 100-vuotiasta vanhaa kääkkää, joka vihaa kaikkia ja joka ei ole enää kosketuksissa nykyisyyteen, vaan elää menneissä. Tästä hyvä esimerkki lienee Pixarin Up:n Carl, joka on suuren osan leffaa varsin yrmy tapaus. Leffan lopussa näkyy toisaalta myös hyvin minkälainen ISTJ-pappa voi parhaimmillaan olla, kun hänellä on tarkoitus ja joku josta huolehtia. ISTJ ei usein suoraan näytä välittämisestään, vaan patoaa tunteensa sisimpäänsä ja näyttää välittämisestään käytännön toiminnan kautta epäsuorasti.

Now we're gonna walk to the falls quickly and quietly with no Rap Music or flashdancing 


On itse asiassa hitusen epätarkkaa kuvata ISTJ:tä kehityksen jarruiksi. Usein he toki sitä ovat, mutta vain koska muutos ja uudistukset ovat usein uhka järjestykselle. Jos tilanne on jo valmiiksi kaoottinen, niin ISTJ voi olla se uudistaja, joka luo järjestystä kaaoksesta. Seuraava henkilö on juuri tällainen henkilö.


Keisari Augustus (63 eaa. – 14 jaa.)


To seek to keep the established constitution unchanged argues a good citizen and a good man


Augustus oli ensimmäinen Rooman Keisari, joka aloitti itsevaltiaiden aikakauden Rooman Valtakunnassa. Hän oli myös henkilö, joka aloitti Pax Romanan eli rauhan ja vaurauden aikakauden, joka kesti yli 150 vuotta.

Augustuksen edeltäjä oli Julius Caesar, joka nimesi hänet testamentissaan manttelinsa perijäksi. Tilanne ei kuitenkaan ollut Augustuksen kannalta helppo, sillä Caesarin kuolema oli aiheuttanut karmean valtatyhjiön, sisällissota oli alkamassa ja Augustus oli tuolloin vain 18-vuotias, eikä juuri kukaan suhtautunut häneen vakavasti potentiaalisena hallitsijana.
Seurasi äärimmäisen seinähullujen sisällissotien sarja, jossa kaikki sotivat kaikkia vastaan useampaan otteeseen. Tuo taistelujen sarja saisi Game of Thronessin näyttämään varsin yksinkertaiselta ja mutkattomalta nysväykseltä. Viimein Augustus onnistui kuitenkin raivaamaan tieltään viimeisen kilpailijansa Antoniuksen ja Kleopatran.
Augustus sai haltuunsa yksinään kaikki tärkeimmät virat, joiden yhdistelmä teki hänestä henkilön, jonka mielipidettä piti kuulla kaikissa asioissa. Näin hänestä tuli Rooman ensimmäinen keisari.

Vallassa ollessaan hän aloitti sarjan toimenpiteitä, jotka tekivät valtakunnasta vakaamman. ISTJ:n tapaan hän siis kävi ensitöikseen luomaan järjestystä, harmoniaa ja vakautta. Hän mm. loi vakituisen armeijan, jonka hän siirrätti valtakunnan rajaseuduille järjestystä valvomaan. Tämä vähensi sisällissotien riskiä. Aikaisemmin armeijoita nostattaneet konsulit olivat hullunkiilto silmissä sotineet usein vallasta keskenään. Tälle tuli nyt pääasiassa stoppi.
Augustus alkoi myös vahvistamaan perinteisiä roomalaisia arvoja koko valtakunnassa ja herätti hiipuneet uskonnot uudelleen henkiin. Hän rakennutti 82 temppeliä uudelleen ja lisäsi taloudellista tukea papeille ja uskonnollisille kulteille. Lisäksi hän uudisti verotus- ja talousjärjestelmää, hävitti merirosvot ja vahvisti kauppareittejä.

I found Rome a city of bricks and left it a city of marble


Tämä kaikki lisäsi valtakunnan vakautta ja tästä seurannutta pitkää rauhan aikakautta pidettiin suoranaisena ihmeenä. Tässä mielessä ei voida siis sanoa, että ISTJ aina olisi kehityksen jarruna, vaan saattaa tilanteen mukaan olla jopa kehityksen airut. Tosin huomille pantavaa on, että hän piti Rooman perinteisiä arvoja ja uskontoja suuressa arvossa. Joku uudistusmielisempi tyyppi olisi saattanut samassa tilanteessa pyyhkiä ahteriaan molemmilla. Tässä mielessä saattoi olla äärimmäisen hyvä, että puikoissa oli nimenomaan ISTJ, sillä vahvat historialliset perinteet tekivät valtakunnasta vakaan. Vakaudesta puolestaan seurasi vaurautta ja vauraudesta seurasi hyvinvointia. 


Olen itse ENTP-tyyppiä, joka on suurin piirtein niin kaukana ISTJ:stä kuin olla ja voi, mutta tästä huolimatta ihailen tuota tyyppiä syvästi. Kun aloittelin MBTI:n teoriaan perehtymistä pidin SJ-tyyppejä jäykkiksinä, mitä he toki tavallaan ovat, mutta toisaalta tuollakin on hyvät puolensa. Yhteiskunnat tarvitsevat vakautta ja on todennäköisesti hyvä, että SJ-tyypit edustavat suurinta enemmistöä. Kaikille tyypeille tekisi hyvää oppia SJ-tyyppien suoraselkäisyyttä ja perinteisiin nojaavaa järjestyksen kunnioitusta aineenkin jossain määrin. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti