tiistai 17. kesäkuuta 2014

ESTJ - Valvoja


Te - Ulospäinsuuntautunut ajattelu
ESTJ:n ensimmäinen ja voimakkain funktio on ulospäinsuuntautunut ajattelu. Tämä tekee heistä vahvoja asiajohtajia ja he toimivatkin usein organisaattoreina työpaikoilla. He eivät pelkää nostaa omaa ääntään kuuluville. Jos esimerkiksi työpaikalla on joku laiskuri, niin ESTJ näyttää tälle kyllä mielellään, missä kaappi seisoo. ESTJ onkin erittäin kärkäs antamaan kritiikkia, mutta on myös itse hyvä ottamaan sitä vastaan. Ulospäinsuuntautunut ajattelu tekeekin heistä erittäin suoria ja rehellisiä. Voimakastahtoisina ihmisinä he saattavat kuitenkin olla joustamattomia ja jääräpäisiä. "Kyllä se näin on!" voi kuulla ESTJ:n väittävän, jos hän uskoo vahvasti johonkin asiaan. ESTJ:n on kuitenkin varottava hallintavimmassaan, että eivät tule hanganeeksi vastakarvaan itsenäisempiä tyyppejä, jotka tarvitsevat omaa tilaa toimiakseen työpaikalla tehokkaasti. Tämä voi olla kova paikka ESTJ:lle, sillä on monia persoonallisuustyyppejä, jotka eivät kunnioita auktoriteettejä tai statusta, kuten ESTJ odottaisi alaisten tekevän.


Si - Sisäänpäinsuuntautunut tosiasiallisuus
Toiseksi vahvimpana funktiona on sisäänpäinsuuntautunut tosiasillisuus, joka tekee ESTJ:stä erittäin käytännönläheisen ihmisen. Se tekee heistä myös erittäin velvollisuudentuntoisia ja he ovatkin usein yhteiskunnan mallikansalaisia. He ovat myös kärsivällisiä ja vakaita ihmisiä, joiden sanaan voi luottaa. ESTJ:n jämptiys näkyy kaikessa, mitä he tekevät oli kyse sitten työpaikasta tai vapaa-ajasta. Kaikki epäjärjestys ja kaaos ovat heille kuin myrkkyä ja he pyrkivätkin kitkemään kaikki tälläiset tekijät pois elämästään ja mielellään myös työpaikalta siinä samalla. Heillä onkin erittäin vahvat käsitykset siitä, miten asioiden tulisi olla ja he ovat yleensä taitavia toteuttamaan tarvittavat parannukset systemaattisen tarkasti. Vaikka ura ja työpaikka ovat heille tärkeitä ja he ovat uskollisia työyhteisöä kohtaan, niin perhe on heille yleensä aina listaykkösenä, mitä asioiden tärkeyteen tulee.

Ne - Ulospäinsuuntautunut intuitio
Kolmas ja toisiksi heikoin funktio ESTJ:llä on ulospäinsuuntautunut intuitio. Intuitio tekee ihmisistä tulevaisuusorjentuneita, mutta ESTJ:n tapauksessa veto menneisyyteen on vahvempi, koska tosiasiallisuus-funktio on voimakkaampi. Tämän vuoksi heitä kutsutaan "Valvojiksi". He valvovat, että perinteistä järjestystä ja käytäntöjä pidetään yllä. ESTJ:t tuntevat olonsa epämukaviksi kaikkien epätavallisten ratkaisujen suhteen ja epäilevätkin usein niiden toimivuutta. Jos joku heidän työkaverinsa sattuu saamaan jonkunlaisen kuningasidean, miten hoitaa joku asia uudella ja tehokkaammalla tavalla, niin ESTJ:n ensimmäinen reaktio on usein pitää tätä työntekijää lusmuna velmuilijana, joka haluaa luistaa työn tekemisestä oikealla tavalla. Tulevaisuusorjentoituneet kokevat tällöin ESTJ:n umpimielisenä kehityksen jarruna. Intuition heikkous näkyy myös siinä, että ESTJ:t eivät arvosta turhanpäiväistä teoriatietoa, jos siitä ei ole mitään käytännön hyötyä ja he ovatkin pääasiassa käytännön ihmisiä. Jääköön haihattelu haihattelijoille.

Fi - Sisäänpäinsuuntautunut tunteellisuus
Heikoimpana funktiona on sisäänpäinkääntynyt tunteellisuus. Siitä johtuen ESTJ:t eivät ole varsinaisia tunneihmisiä. Rationaalisuus ja logiikka ovat lähempänä heidän sydäntään. Tämä onkin eräs kehitysalue ESTJ:lle, sillä joissain tapauksissa pelkällä rationaalisuudella ei pitkälle pötkitä vaan tarvitaan myös emotionaalista pelisilmää. Heillä on usein vaikeuksia ilmaista omia ja ymmärtää muiden tunteita. Tämän vuoksi he saattavat äkkiseltään vaikuttaa jopa kylmiltä. ESTJ:t ovat kuitenkin ystävinä erittäin lämpimiä ihmisiä, joiden seurassa ei yleensä tule tylsää hetkeä. ESTJ:t ottavatkin ystävyyssuhteet hyvin vakavasti ja he ovat eräs uskollisimmista tyypeistä. Jos joku ESTJ:n ystävä tarvitsee apua, niin hän saattaa ilmestyä paikalle täysin pyytämättä tarjoamaan apuaan, jonka jälkeen asia on käytännöllisesti katsoen jo hoidettuna.


VINKKI 
Yritä olla ymmärtäväisempi tunteellisia ihmisiä kohtaan.

Fiktionaalisia ESTJ:itä: Maximus (Kaksin karkuteillä), Vääpeli Hartman (Full Metal Jacket), Kapteeni Barbarossa (Pirates of the Caribbean), Buzz Lightyear (Toy Story)



ESTJ – Historian Virrassa – Henry Ford

If everyone is moving forward together, then success takes care of itself. 

ESTJ:t ovat järjestyksen ja käytännön ihmisiä. Tämä näkyy myös siinä minkälaisia rooleja heillä on ollut osana historian virtaa ja yhteiskuntia. SJ-tyyppien tapaan he ovat yleensä varsin konservatiivisia ja pitävät jo hyväksi todetuista käytännöistä.

Konservatiivisuutensa takia historiassa ei loppujen lopuksi ole ollut kovin montaa ESTJ:tä, joka olisi ollut erityisen näkyvässä roolissa. On kuitenkin muutamia henkilöitä, jotka ovat omalla toiminnallaan toimineet oman maansa eduksi vaikeina aikoina. Esimerkiksi Iso-Britannian pitkäaikainen naispääministeri ja ”Rautarouva” Margaret Thatcher piti langat tukevasti hyppysissään kaoottisena ja epävakaana aikana.

Ariel, how many times must we go through this? You could've been seen by one of those barbarians. By... By one of those... humans!

Usein ESTJ:t esitetään varsinkin fiktiossa autoritäärisinä jäykkiksinä, jotka toimivat kehityksen jarruina ja ”ilon pilaajina”. Esimeriksi Pienen Merenneidon isä Triton on arkkityyppinen ESTJ. Hän näyttäytyy jyrkän huolehtivaisena isähahmona, joka pyrkii estää tytärtään hölmöilemästä. Tämä karikatyyri pitänee osittain paikkansa, mutta toisaalta asiaa voidaan tarkastella useammasta eri näkökulmasta. Ilman vakaita oloja ja järjestystä yhteiskunnan korttitalo romahtaisi, eikä uudistusmielisillä tyypeillä olisi mahdollisuutta kehitellä ideoitaan, koska ei olisi yhteiskuntaa, joka tukisi heitä. Järjestystä tarvitaan aina ja tässä ESTJ-tyypin omaavat ovat avainasemassa.

Jos satut olemaan itse jotain uudistusmielisempää tyyppiä ja luet tätä, niin älä tuomitse liian jyrkästi ESTJ-tyypin omaavaa henkilöä, sillä heillä on omanlaisensa valmiiksi koeteltu viisaus jaettavanaan. Käytä tuota viisautta omaksi hyödyksesi käytännön asioissa ja kohella vakaalta pohjalta luovuutesi kanssa menemään.

Henry Ford
Henry Ford on lähes täydellinen esimerkki käytännönläheisestä ESTJ:stä, joka kunnioitti perinteitä ja toimi työntekijöilleen huolehtivaisena ja perhekeskeisenä isähahmona. Häntä pidetään myös innovaattorina, joka valtavirtaisti liukuhihnamallin. Tämä mahdollisti entistä tehokkaamman työskentelyn ja potkaisi teollistumisen rattaita pyörimään entistä nopeammin.

Tehokkuuden kasvaessa myös tuotto kasvoi, mikä taas johti voiton kasvamiseen. Sen sijaan, että Ford olisi haalinut voitot itselleen hän alkoi maksamaan työntekijöilleen parempaa palkkaa kuin kilpailijansa. Tämä pakotti myös kilpailijat nostamaan palkkojaan. Muuten he olisivat menettäneet parhaat työntekijänsä Fordille. Tästä syystä Ford tunnetaan ”hyvinvointi kapitalismin” pioneerina. Lisäksi hän oli ensimmäisiä, joka otti käyttöön kahdeksan tunnin päivät ja viisipäiväisen työviikon.

Wealth, like happiness, is never attained when sought after directly. It comes as a by-product of providing a useful service. 

ESTJ pidetään usein varsin kovana tyyppinä, mutta Fordin tavoin heille on kunnia-asiana pitää huoli kaikista, jotka kuuluvat heidän sisäpiiriinsä. Samaan aikaan ESTJ-tyypin omaavat toki vaativat paljon, mutta kohtuuttomia he eivät useinkaan ole. He uskovat vahvasti periaatteeseen: ”Jos sinä rapsutat minun selkääni, niin minä rapsutan sinun”. Fordin tavoitteena ei ollut omaisuuden kartuttaminen, vaan elämän tekeminen paremmaksi työntekijöilleen ja sitä paremmin tämä onnistui, mitä tehokkaammin ja paremmin hommat hoituivat.

Fordin perhekeskeisyytensä näkyi siinä, miten parempaa palkkaa saadakseen piti täyttää tietyt kriteerit. Työntekijän piti huolehtia perheestään, eikä hän saanut juopotella tai uhkapelata. Myöhemmin hän tosin luopui tästä käytännöstä, koska Ford ei halunnut enää kytätä ja holhota sitä noudattivatko työntekijät yksityiselämässään vaadittuja kriteereitä. Lisäksi Ford piti yrityksen tiukasti perheensä ja sukunsa käsissä, sillä hän luotti perheeseensä enemmän kuin ulkopuolisiin.

Ford oli ESTJ:n tavoin käytännön mies. Tästä syystä kaikki ideat piti testata ja toteuttaa käytännössä. Tämä johti moniin epäonnistumisiin. Ennen Fordin T-mallia käytiin läpi kahdeksan erilaista mallia viiden vuoden sisällä, eikä mikään näistä lyönyt itseään läpi. ESTJ-tyyppi tunnetaan myös peräänantamattomuudestaan ja Ford jatkoi sitkeästi yrittämistä, kunnes yhdeksäs kerta toden sanoi ja T-malli löi itsensä läpi.

Tuskin Henry Ford ainoa menestynyt ESTJ-tyypin omaava yritysjohtaja on, mutta hän on saavuttanut ikonisimman aseman historiassa. Hänen malliaan yritysjohtajana kelpaa kenen tahansa seurata. Ei ainoastaan sen takia, että hän paransi kylmää tehokkuutta, vaan myös sen takia, että hän käytti kylmän tehokkuuden tuottamaa voittoa lämpimästi parantaakseen työläistensä oloja, mikä pakotti muutkin yritykset nostamaan standardejaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti