sunnuntai 29. kesäkuuta 2014

ENFP - Innostaja



Ne - Ulospäinsuuntautunut intuitio
ENFP:n ensimmäinen ja vahvin funktio on ulospäinsuuntautunut intuitio. Tämä tekee ENFP:stä vilkkaan ja innostuneen ihmisen, jonka ajatukset sinkoilevat taukoamatta sinne tänne kuin pomppupallot. ENFP:llä voikin tämän vuoksi olla hiukan vaikeuksia keskittyä yhteen asiaan kerrallaan ja ulkopuolisen silmin he saattavat vaikuttaa jopa kaoottisilta. Intuitio tekee heistä erittäin idearikkaita ihmisiä, joilla riittää kiinnostusta lähes kaikkeen. Heillä onkin usein erittäin laaja-alainen tietämys ja osaaminen mitä erilaisemmista aihealueista. ENFP:n innostuminen asioista on tarttuvaa ja tästä he ovat myös saaneet liikanimensä, joka on innostaja. Innostuvan luonteensa vuoksi ENFP saattaa myös vaihtaa uraa elämänsä aikana useampaan otteeseen hänen kiinnostuttua jostain uudesta ja mielenkiintoisemmasta. ENFP:llä onkin onneksi erinomainen kyky omaksua uutta tietoa ja heitä saattaa löytyä yllättävän korkealta akateemisesta ympäristöstä, jos heillä riittää tarpeeksi kiinnostusta aiheeseen.


Fi - Sisäänpäinkääntynyt tunteellisuus
Toisena funktiona löytyy sisäänpäinkääntynyt tunteellisuus, minkä tehtävänä on tukea ulospäinsuuntautunutta intuitiota. Tämä funktio tekee ENFP:stä ennen kaikkea tunneihmisen, jonka kiinnostus on asioiden sijasta ihmisissä. Heillä on erinomainen kyky ymmärtää muiden tunteita ja he ovat loistavia ihmistuntijoita. Tämän ja lämpimän iloisen persoonansa vuoksi ENFP:t ovat erittäin pidettyjä ihmisiä. He onnistuvat usein saamaan myös syrjään vetäytyvämmät ihmiset ulos kuorestaan ja nauttimaan avoimemmin ENFP:n seurasta. Vaikka ulospäinsuuntautunut intuitio tekee ENFP:istä usein varsin kaoottisen ja päämärättömän tuntuisia ihmisiä, niin heidän moraalinen vakaumuksena on varsin vankalla pohjalla. Tämän funktion vuoksi ENFP:t tarvitsevat ajoittain aikaa olla yksinään, jolloin he saavat sulateltua tuntemuksiaan parempaan järjestykseen ja sovitellakseen ne sisäiseen moraalikoodistoonsa.

Te - Ulospäinsuuntautunut ajattelu
Kolmas ja toiseksi heikoin funktio ENFP:llä on ulospäinsuuntautunut ajattelu. Tämä funktio lisää entisestään ENFP:n ulospäinsuuntautuneisuutta ja avoimuutta. ENFP:t ovat usein loistavia ja innostavia puhujia oli puhe sitten syvällisemmistä keskusteluista tai kevyemmästä small talkista. Ajattelun heikkous näkyy ennen kaikkea siinä, että ENFP:t kunniottavat tunteita huomattavasti enemmän, kuin logiikkaa ja rationaalisuutta. ENFP:iden inspiroivan olemuksen vuoksi he saattavat päätyä johtoasemaan, mutta tästä ENFP:t eivät välttämättä pidä. He eivät yksinkertaisesti halua johtaa muita ihmisiä ja saattavat stressaantua paljon, jos päätyvät tälläiseen asemaan. He ovat niin kilttejä ja pörröisiä, että heillä ei välttämättä ole tarpeeksi jämäkkyyttä, jota johtoasemassa voidaan tarvita. ENFP:llä on kuitenkin paljon potentiaalia johtajana ja tässä asemassa he ovat usein rakastetumpia, kuin mitkään muut johtajatyypit.


Si - Sisäänpäinsuuntautunut tosiasiallisuus
ENFP:n heikoin funktio on sisäänpäinsuuntautunut tosiasiallisuus. Tämän funktion heikkouden vuoksi ENFP:llä voi olla todellisia ongelmia käytännön ja kädentaidoissa. ENFP:n huomio on ennen kaikkea ideamaailmassa, moraalissa ja tunteissa. Tämän funktion heikkouden vuoksi ENFP:t suorastaan inhoavat kaikenlaisia sääntöjä ja traditioita, jotka rajoittavat heidän ajatteluaan ja toimintaansa. He seuraavat mielummin päänsä sisäistä moraalikoodistoa ja antavat piut paut kaikista muista säännöistä. Heillä saattaa olla myös ongelmia asioissa, jotka vaativat paljon keskittymiskykyä ja tarkkuutta. ENFP:t kyllästyvät helposti rutiineihin ja pikkuasioilla näprääminen turhauttaa heidät nopeasti.


VINKKI
"Your focus needs more focus"

Fiktionaalisia ENFP:itä: Patch Adams (Patch Adams), Tähkäpää (Kaksin karkuteillä), Harley Quinn (Batman), Sailor Moon (Sailor Moon) ja  Aladdin (Disney Aladdin)


ENFP – Historian Virrassa – Walt Disney


If you can visualize it, if you can dream it, there's some way to do it


Historian ENFP:t ovat äärettömän uteliaita, idealistisia ja usein yhteiskuntaa kyseenalaistavia sanataiteen mestareita. Tunnetut ENFP:t esiintyivätkin usein ammateissa, joissa he pääsivät sivaltamaan sanan säilällä ja esittelemään nokkelaa mieltään. ENFP:n voidaan sanoa jossain määrin muistuttavan INFP-serkkujaan, mutta he ovat huomattavasti vähemmän hillittyjä voimakkaamman Ne-funktionsa vuoksi. Tämä näkyy myös heidän kirjallisessa työssään. Heidän teoksensa ovat useimmiten huomattavasti huumoripitoisempia ja vauhdikkaampia kuin tunteensa vakavammin ottavalla INFP:llä.

Everyone may not be good, but there's always something good in everyone.
Never judge anyone shortly because every saint has a past and every sinner has a future


Ei voida kuitenkaan sanoa, että ENFP ei olisi INFP:n tapaan idealistinen. He saattavat sortua voimakkaan mustavalkoiseen ajatteluun ja lähteä ajamaan muutosta kiihkeän innokkaasti ”hyvyyden ja oikeudenmukaisuuden puolesta”. Ei liene mikään yllätys, että monet kommunistijohtajista, kuten Che Guevara, Fidel Castro, Muammar Gaddafi ja Hugo Chavez on määritelty ENFP:ksi. Suhtaudun itse skeptisesti moisiin ideologioihin tai aineenkin niiden käytännössä toimivuuteen, mutta toisaalta uskon niiden vetäneen varsinkin ENFP:tä puoleensa heidän uudistushaluisuutensa ja idealistisen ihmisrakkautensa vuoksi.
Heistä kaikista on tosin maalattu länsimaissa hulluja ja julmia diktaattoreita, mikä ei toisaalta sekään ole ihan kaukana totuudesta. ENFP:t ovat Te-funktion käyttäjiä ja he todellakin saattavat muuttua varsin diktaattorimaisiksi runnoessaan ideoitaan läpi. Te-funktio ei ole ENFP:llä vahvimmillaan, eikä heillä useimmiten onnistu organisointi samalla tavalla kuin esimerkiksi ENTJ:llä tai ESTJ:llä, mistä voi seurata vähän isompikin sotku. Tästä syystä olisikin hyvä, jos ENFP-johtajalla olisi lähellä luotettavia henkilöitä, joille hän voi delegoida tuollaiset asiat.

You can judge me, but it's not important. The history will justify me


Tässä onkin eräänlainen vaaranpaikka ENFP:lle. Älkää pliis jookosta kiinnittykö mihinkään ideologiaan liian voimakkaasti ja seuratko sitä sokeasti. Ihailen vahvojen Fi-käyttäjien vahvoja vakaumuksia, mutta toisaalta liiallisuuksiin mennessään ne ovat seinähulluja ja potentiaalisesti vaarallisia, vaikka tarkoitusperät olisivat kuinka hyvät.

ENFP sopii mielestäni paremmin rooleihin, jossa he vaikuttavat epäsuorasti ihmisiin toimien motivaattoreina ja empaattisen ideoiden levittäjinä. Diktaattorimaisissa kommunisteissa ENFP:n ideologiaa taas on pakko seurata tai teloitetaan tai raahataan kuolemaan työleirille. Vähän samaa voisi sanoa ENTP:stä, joka on myös vahva Ne:n käyttäjä. Mao Zedong oli uudistusmielinen ENTP, joka onnistui tapattamaan enemmän ihmisiä kuin kukaan muu maailman historiassa.

Seuraava henkilö onkin varsin erinomainen esimerkki ENFP:stä, joka on vaikuttanut äärimmäisen paljon kaikkien ihmisten elämään epäsuoran kavalasti.



Walt Disney (1901 – 1966)

Do what you do so well that they will want to see it again and bring their friends


Vähän aikaisemmin mainittujen kommunistijohtajien tavoin myös Walt Disney halusi luoda oman taianomaisen satumaailmansa. Onneksi hän ei kuitenkaan tehnyt sitä kaatamalla maiden hallituksia ja diktatuuria perustamalla, vaan animaatioiden ja huvipuistojen kautta. Tuotakin voi tietyssä mielessä toki kutsua eräänlaiseksi ”vallankumoukseksi”, sillä Disneytä voidaan kuvata oman alansa Bill Gatessiksi tai Steve Jobsiksi.

Olen nähnyt monesti Walt Disneytä tyypitettävän ENTP:ksi, mutta minun on vaikea nähdä Disneyn päässä raksuttavan kylmän Ti-funktiokoneiston. Hän oli selvästi vahva Fi-funktion käyttäjä, joka sai inspiraatiota ensisijaisesti tunteistaan. Esimerkiksi Walt Disneyn äidin kuollessa Disney Studioiden seuraava kokopitkä elokuva oli Bambi, jossa pääteemana oli Bambin äidin traaginen kuolema.

When you're curious, you find lots of interesting things to do


Walt Disneylläkin oli tyrannimainen puolensa. ENFP:t käyttävät Te-funktiotaan toteuttaessaan visiotaan ja Walt Disney oli visioidensa suhteen varsin perfektionistinen ja hän sai työntekijänsä työskentelemään apinan raivolla päämääriensä saavuttamiseksi. Hän ei kuitenkaan ollut pahantahtoinen ihminen, vaan välitti syvästi työntekijöistään. Tosin tämä välittäminen ei aina näkynyt käytännössä, mikä johti työtaistoihin. Työtaistot puolestaan sai Disneyn kokemaan itsensä petetyksi ja loukatuksi, sillä hän todellakin välitti kaikista.


Walt Disney välitti enemmän visiostaan kuin taloudellisesta puolesta ja yritys olikin usein konkurssin partaalla. Jälkikäteen tämä saattaa jopa kummastuttaa, sillä sellaisetkin ikiklassikot kuin Bambi, Liisa Ihmemaassa, Fantasia ja Pinokkio tekivät kaikki tappiota. Osasyynä Bambin ja Pinokkion tappioon saattoi tosin olla toinen maailmansota. Pidemmällä tähtäimellä nuo kaikki elokuvat ovat kuitenkin tuottaneet ehdottomasti voittoa ja noita elokuvia myydään yhä edelleen, mikä on hyvä esimerkki Disneyn visionäärisestä omistautumisesta klassikoiden tekemiseen. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti